Terug naar het overzicht

De Magie van Frame Rates

Vandaag gaan we het hebben over een van de magische elementen van de filmwereld: frame rates. Misschien heb je er al eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is, laat staan wat voor effect het heeft op het eindresultaat van je film.

Wat zijn frame rates eigenlijk?

Nou, stel je voor dat een film eigenlijk een lange reeks stilstaande beelden is die snel achter elkaar worden afgespeeld. Deze beelden worden frames genoemd, en de snelheid waarmee ze worden afgespeeld, oftewel het aantal frames per seconde (FPS), is wat we frame rates noemen. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten frame rates die je kunt tegenkomen.

De Klassieker: 24 FPS

Dit is misschien wel de meest bekende frame rate, vooral in de filmwereld. Het geeft een film een ​​mooie, filmische uitstraling. Denk aan die klassieke Hollywood-films die je in de bioscoop ziet. Het beeld lijkt vloeiend, maar heeft toch een subtiele korrelige textuur die het een warm gevoel geeft. 24 FPS is perfect voor het vastleggen van dialoog, maar ook een dramatischere variant van actiescènes. In Nederland is 25fps juist heel normaal. Het verschil tussen 24 en 25 FPS is overigens heel minimaal. Dat ziet echt niemand.

Smooth Operator: 30 FPS

Deze frame rate wordt vaak gebruikt in televisie-uitzendingen en online video's. Het biedt een vloeiendere weergave dan 24 FPS en is daarom perfect voor snelle actiescènes, sportevenementen, maar bijvoorbeeld ook dieren en kinderen. Het zorgt voor een scherp beeld zonder te veel bewegingsonscherpte.

Slow Motion Sensatie: 60 FPS en Hoger

Hier begint de magie echt! Door een hogere frame rate te gebruiken, zoals 60 FPS of zelfs 120 FPS, kun je prachtige slow motion-beelden vastleggen. Dit betekent dat je de actie tot in de kleinste details kunt vertragen, waardoor een adembenemend effect ontstaat. Denk aan die epische slow motion shots van een druppel die in het water valt of een sporter die een geweldige sprong maakt. Zelf film ik hiervoor liever op 50 FPS. Omdat het dan mooi slow-motion beeld geeft én de beelden dan ook nog die Hollywood look kunnen hebben.

Dit soort framerates zie je ook steeds vaker in video art. Als je toevallig ook op Art Rotterdam bent geweest, dan heb je dit soort vloeiende slow motion beelden regelmatig voorbij zien komen.

d554e2190396fb744b02d8796f126102ad649706654a579845.png
Oekraïne

Op de valreep van 2023 ging ik samen met dierenrechtenorganisatie House of animals naar Oost-Oekraïne. We bezochten daar locaties waar sinds het begin van de oorlog dieren worden opgevangen. Dieren die gewond zijn geraakt door de oorlog, door militairen gered zijn van het front of dieren die baasjes hebben moeten achterlaten omdat ze zijn gevlucht. Dit hele verhaal lees je in twee delen hier en hier.

Omdat ik graag een film wilde maken met veel emotie, om het verhaal van House of Animals zo goed mogelijk te vertellen, heb ik gekozen om voor die filmische 25 FPS te gaan. Om dit verhaal nog sterker te kunnen vertellen heb ik veel beelden in 50 FPS geschoten. Bekijk de trailer hier.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan je dan het beeld één keer goed vertragen. Hierdoor kan je een mooie mix van verschillende soorten snelheden in je film verwerken zodat het verhaal wat je wil vertellen écht impact maakt. Het geeft je simpelweg meer tijd om te verwerken wat je voor je ziet. 

Uiteindelijk is het doel hiermee om mensen echt bewust te maken van de situatie en het belang van hun rol in dit geheel: het steunen van House of Animals. Kan je iets missen? Hier kan je wat doneren om dier en mens in Oekraïne te steunen.

Amerika vs. Europa

In Amerika wordt vaak gewerkt met NTSC (National Television System Committee) standaard, wat resulteert in een frame rate van 30 FPS (eigenlijk 29.97 FPS om precies te zijn). Dit is de reden waarom Amerikaanse tv-shows en films er iets anders uitzien dan Europese. Dit is overigens echt voor de oplettende kijker.

Zo had ik ooit een klus in L.A. waarbij we met een frame rate van 30 fps opnamen. We liepen tegen een technisch probleem aan en ik bedacht me dat dit op te lossen was als we overgingen naar 25 fps. Na een test konden we concluderen dat dit voor deze productie goed ging en we konden verder!

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebruiken we PAL (Phase Alternating Line), wat resulteert in een frame rate van 25 FPS. Dit heeft invloed op de snelheid van beweging en kan een subtiel verschil creëren in de algehele look en feel van een film of video.

Maar maak je geen zorgen, deze verschillen zijn niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken als je een filmmaker bent. Moderne camera's en editing software zijn flexibel genoeg om met beide standaarden te werken, dus je kunt gerust je creatieve visie volgen, ongeacht waar je je bevindt.

Conclusie

Dus daar heb je het, een korte introductie tot de betoverende wereld van frame rates. Of je nu een verbluffende slow motion-shot wilt maken of gewoon wilt weten waarom Amerikaanse films er soms iets anders uitzien dan Europese, frame rates spelen een cruciale rol in het creëren van de perfecte filmische ervaring.

Evariste

Wil jij graag een film laten maken of wil je graag advies over filmen óf welke frame rate nou het beste voor jouw film kan zijn? Als flexibele freelance filmmaker uit Den Haag help ik je graag met jouw eigen productie! Neem gerust eens contact met mij op. Dan kijken we samen wat er allemaal mogelijk is.

Nog meer blogs

23-09-2024

De kracht van scriptwriting voor videografen: een complete gids

Als videograaf weet je waarschijnlijk hoe belangrijk een goed script is voor het maken van een sterke video. Of je nu een documentaire, promotievideo ... Lees verder
21-07-2021

Wat kost dat nou, een film laten maken?

Het is een veelgestelde vraag waar ik helaas geen simpel antwoord op heb. Een film laten maken is maatwerk. De keuzes die je maakt bepalen de uiteinde... Lees verder
13-10-2023

De Creatieve Revolutie: AI in Film en Videografie

Het vertellen van verhalen is de kern van film- en videografie. Het begint met een stroom van ideeën, die uitgroeit tot een script en uiteindelijk uit... Lees verder