Terug naar het overzicht
7 tips voor een inclusieve en toegankelijke video
1. Maak gebruik van ondertiteling
Als je er zeker van wilt zijn dat jouw video inclusief en toegankelijk is, is het een absolute must om ondertiteling te gebruiken voor de gesproken tekst in je video. Let er hierbij op dat het om een speciale vorm gaat van ondertiteling, bedoeld voor doven en slechthorende. De ondertiteling geeft in dit geval ook omschrijvingen van andere dingen uit de video die niet te horen zijn. Denk bijvoorbeeld aan geluidseffecten zoals een deurbel of omslaande golven.
Overigens is het gebruik van ondertiteling in video niet alleen een nuttige toevoeging voor mensen met een beperking, maar voor iedereen. Een groot gedeelte van de internetgebruikers heeft het geluid namelijk standaard uit staan. Door ondertiteling toe te voegen aan je video blijven deze mensen sneller hangen omdat ze zien waar de video over gaat.
Wat betreft de ondertiteling zelf hoeft deze niet altijd volledig te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een samenvattende ondertiteling ook al voldoende is voor een goede begrijpelijkheid van de video. Het is wel belangrijk om ondertiteling door een professional te laten uitvoeren. Juist vanwege de samengevatte tekst en de leessnelheid.
Voor ondertiteling werk ik zelf graag samen met InVision en Indra van ‘t Hoofd.
2. Zorg voor een normaal en duidelijk spreektempo in je video
Voor een inclusieve en toegankelijke video is het belangrijk een duidelijk en vooral niet te hoog spreektempo te hanteren. Het lezen van de ondertiteling gaat namelijk langzamer dan het spreektempo, houdt hier dus rekening mee en zorg voor een normaal of rustig spreektempo.
Bovendien draagt een normaal spreektempo bij aan de verstaanbaarheid van de video. Wil je veel vertellen in je video? Dan hoef je niet gelijk te zorgen voor een zeer rustig spreektempo. Omdat de ondertiteling ook samenvattend mag zijn kan de ondertiteling prima worden aangepast aan het tempo. Een normaal of rustig en vooral duidelijk spreektempo is dus voldoende.
3. Zorg voor een transcriptie bij je video
Een transcript is een volledig uitgeschreven tekst van de video. Deze wordt bij de video geplaatst, bijvoorbeeld onder de video of in de begeleidende tekst. Belangrijk is dat het transcript zo compleet mogelijk het verhaal vertelt van de video. Een goed transcript bevat dus een omschrijving van wat er gebeurt, wat er te zien en te horen is, wat er gezegd wordt en door wie.
Bevat jouw video interactieve elementen, zoals bijvoorbeeld een knop naar een andere pagina? Zorg er dan voor dat deze elementen ook in de transcriptie worden opgenomen inclusief link naar de betreffende pagina.
4. Voorkom lichtflitsen en afleidende achtergrondgeluiden
Voor een inclusieve en toegankelijke video is het belangrijk dat deze geen felle lichtflitsen of afleidende achtergrondgeluiden bevat. Lichtflitsen kunnen epileptische aanvallen veroorzaken en te veel achtergrondgeluiden zijn storend voor slechthorende. Let er daarbij ook op dat eventuele achtergrondgeluiden in je video minimaal 4 keer zachter zijn dan het spraakgeluid.
Persoonlijk vind ik het trouwens behoorlijk knap om video’s te maken met felle lichtflitsen. Zeker gezien de definitie van lichtflitsen volgens de WCAG richtlijnen wordt omschreven als een beeld waarbij iets meer dan drie keer flitst in één seconde. Toch zijn er video’s waarin zulke beelden voorkomen. Houdt hier dus rekening mee.
5. Houdt rekening met kleuren in je video
Breng je informatie over in je video waarbij je gebruik maakt van verschillende kleuren? Houdt dan rekening met mensen die kleurenblind zijn. Zo kan bijvoorbeeld een rode aanduiding naast een groene aanduiding moeilijk worden waargenomen door deze groep mensen. Alhoewel rood versus groen een logische keuze kan zijn om iets aan te duiden, is dit dus juist onhandig voor mensen met kleurenblindheid.
Uiteraard is het prima om informatie over te brengen met kleur, maar houdt er rekening mee dat de informatie niet enkel op basis van de kleuren wordt overgebracht. Ligt de informatie bijvoorbeeld ook met spraak of tekstuele uitleg toe.
6. Zorg voor duidelijk contrast in je video
Om zeker te zijn van een inclusieve en toegankelijke video is het belangrijk te zorgen voor een duidelijk contrast. De contrastverhouding voor video zijn daarbij gelijk aan de algemene regels, waarbij geldt dat:
- 4,5:1 voor gewone tekst
- 3:1 voor grote tekst
Maak je gebruik van tekst in je video? Dan gelden dus de bovenstaande contrastverhoudingen. Voor teksten uit het logo of de merknaam hoef je deze contrastverhoudingen niet op te volgen. Wil je checken of het gehanteerde contrast de juiste verhoudingen heeft? Dan kan met deze handige Colour Contrast Analyser tool. Zie ook de voorbeelden van een duidelijk contrast (foto 1) en onduidelijk contrast (foto 2) onder aan de tekst.
7. Kies voor een toegankelijk kanaal om je video te uploaden
Goed, je hebt bovenstaande tips opgevolgd en er zo voor gezorgd dat jouw video inclusief en toegankelijk is. Dan is het wel zo handig als het kanaal waarop je de video upload ook net zo toegankelijk is. Hier wordt de video tenslotte bekeken en het is wel zo prettig als dat goed werkt.
Platformen als YouTube en Vimeo zijn gelukkig goed ingespeeld op digitale toegankelijkheid. Maak je gebruik van een ander kanaal zoals je eigen website of platform? Zorg er dan voor dat de video kan worden bekeken via een interactief element met toetsenbord en dat dit leesbaar is met schermlezer of Braille apparaat.
Een film laten maken die inclusief en toegankelijk is
Wil jij graag een film laten maken die inclusief en toegankelijk is voor iedereen? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Als flexibele freelance filmmaker uit Den Haag help ik je graag met jouw eigen inclusieve en toegankelijke video!
Neem gerust eens contact met mij op. Dan kijken we samen wat er allemaal mogelijk is.
Foto 1: voorbeeld duidelijk kleurcontrast
Foto 2: voorbeeld onduidelijk kleurcontrast