Terug naar het overzicht

Cinematografie versus Videografie: wie moet je inhuren voor jouw project?

Vandaag duiken we in een onderwerp dat vaak tot verwarring leidt, vooral voor degenen die niet dagelijks tussen de camera's en lenzen door navigeren: cinematografie versus videografie. Dus, pak wat popcorn en laten we de rode loper uitrollen voor deze filmische vergelijking.

Cinematografie: de kunst van het vertellen van verhalen

Laten we beginnen met cinematografie. Dit is waar de magie van de film echt tot leven komt. Cinematografie is niet zomaar het vastleggen van beelden; het is het vertellen van een verhaal door middel van visuele en emotionele taal. Het draait allemaal om het creëren van die ene adembenemende scène die je nog dagenlang achtervolgt. Denk aan de epische landschappen van "The Lord of the Rings" of de meeslepende shots in "Inception". Cinematografie is als schilderen met licht en beweging, en het resultaat is pure kunst.

Videografie: de realiteit vastleggen

Aan de andere kant hebben we videografie. Terwijl cinematografie zich richt op het creëren van een meeslepende ervaring, is videografie meer down-to-earth. Het draait allemaal om het vastleggen van de realiteit op een duidelijke en toegankelijke manier. Of het nu gaat om het documenteren van een bedrijfsevenement, het maken van een instructievideo of het vastleggen van een bruiloft óf een journalistieke reportage, videografie is de heldere, ongecompliceerde broer van cinematografie.

De verschillen op een rijtje

Cinematografie en videografie zijn beide betrokken bij het vastleggen van bewegende beelden, maar ze verschillen op een paar belangrijke manieren:

Doel en context:

Cinematografie wordt vaak geassocieerd met het maken van films voor bioscopen of televisie, waarbij de focus ligt op het vertellen van een verhaal met behulp van beeld, geluid en montage.

Videografie kan een breder scala aan toepassingen hebben, waaronder het vastleggen van evenementen zoals congressen, bedrijfspresentaties, vlogs op YouTube, enzovoort. Het richt zich vaak meer op documentaire- of real-time vastlegging zonder de complexiteit van een filmproductie.

Technische aspecten:

Cinematografie vereist vaak een diepgaand begrip van filmische technieken, zoals belichting, framing, camerabewegingen en montage, om een specifieke sfeer of emotionele impact te bereiken.

Scherpte diepte is ook een belangrijke hierin. Meestal hebben mensen het over veel scherpte diepte, maar als het verschil tussen scherp en onscherp groot is, heet dit just weinig scherpte diepte. 

Kleur is ook een belangrijke. Zowel op het moment als je schiet als in de post-productie. Bij cinematografie wordt dit veel meer gemanipuleerd en gecorrigeerd.

Technisch kan dit allemaal heel ver gaan. Bijvoorbeeld met het gebruik van filters, bepaald soort camera's, rigs, een lichtset die de zon nabootst, noem het maar op.

Videografie kan meer gericht zijn op praktische aspecten van het vastleggen van beelden, zoals het vastleggen van belangrijke momenten of gebeurtenissen met een focus op helderheid en duidelijkheid. Het laat minder aan de verbeelding over. Waar je bij een cinematografische film kan twijfelen en zelfs discussie kan hebben over de bedoeling (is 'ie nou dood aan het einde?), is het bij videografie meteen duidelijk.

Productieomvang:

Cinematografie omvat vaak grootschalige producties met een team van professionals, waaronder regisseurs, producenten, acteurs, enzovoort. Het kan ook betrekking hebben op postproductieprocessen zoals kleurcorrectie en geluidsontwerp.

Videografie kan variëren van één persoon die een gebeurtenis vastlegt tot kleine teams die eenvoudige producties produceren voor online distributie, maar denk bijvoorbeeld ook aan live streaming of een talkshow opzet

4a5e6b809b787a00fd75680b7b93c9d053922e7be226535df5.png
Overlap: waar werelden samenkomen

Hoewel er overlappingen zijn tussen cinematografie en videografie, verschillen ze in de context waarin ze worden gebruikt, de diepte van technische kennis die ze vereisen en de schaal van producties waarbij ze betrokken zijn.

Maar laten we ook niet vergeten dat deze twee werelden soms samensmelten als een perfect gescripte romance. Beide vereisen een goed begrip van camerawerk, belichting en montage. En beide maken gebruik van geavanceerde apparatuur zoals camera's, lenzen en microfoons om hun visie tot leven te brengen. Dus hoewel ze verschillende benaderingen hebben, delen ze toch een gemeenschappelijke liefde voor het vastleggen van het perfecte moment.

Cinematografie door mij

Bij cinematografie wil je de kijker iets laten voelen. Het liefste wordt het dus niet letterlijk verteld. Het is heel mooi om daarvoor licht te gebruiken. Zo filmde ik voor de Gemeente Den Haag de campagne 'Eenzaamheid kent veel gezichten. Wie ken jij?'. Met film wilde we mensen ervan bewust maken dat het wel eens zou kunnen dat iemand in jouw omgeving zich eenzaam voelt. Soms kan iemand waarvan je het niet gelijk verwacht zich eenzaam voelen. Samen met lichtman Koos Westhoff gaven we het juiste gevoel aan de shots. Bekijk het eindresultaat hier.

0ba620538371deb2930018d981f6941150ae3b84af01334621.png
Videografie door mij

Met mijn journalistieke achtergrond vallen mijn meeste producties onder videografie. Een journalistieke invalshoek vraagt om werkelijkheid en ook vaak om snel schakelen. Vaak is interview een mooie manier om snel duidelijk te maken wat je wil vertellen. Alsnog speel ik dan met beeld en geluid om emotie over te brengen. Dat kan je bijvoorbeeld zien in deze film die ik maakte in Oekraine voor House of  animals of bij dit kunstproject.

Hoe kies je de juiste weg?

Nu, het grote dilemma: welke weg moet je inslaan voor jouw project? Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

Het doel van je Project: 

Als je een emotioneel geladen verhaal wilt vertellen dat mensen raakt tot in hun ziel, dan is cinematografie de weg om te bewandelen, maar als je gewoon de feiten wilt presenteren zonder franje, dan is videografie waarschijnlijk meer jouw stijl.

Budget: 

Laten we eerlijk zijn, money talks. Cinematografie kan duurder zijn vanwege de behoefte aan gespecialiseerde apparatuur en een groter creatief team. Videografie kan een meer budgetvriendelijke optie zijn als je op zoek bent naar efficiëntie zonder een fortuin kwijt te zijn.

Deadline:

Als je een strakke deadline hebt en snel resultaten nodig hebt, kan videografie de beste keuze zijn. Cinematografie vergt vaak meer tijd, voorbereiding en planning vanwege de nadruk op artistieke visie en detail.

Conclusie: lights, camera, action!

Voila, een snelle duik in de wereld van cinematografie versus videografie. Of je nu gaat voor het pure drama van cinematografie of de down-to-earth praktische aanpak van videografie, het belangrijkste is om te kiezen wat het beste past bij jouw project en doelstellingen. Dus pak die camera en maak wat magie!

Evariste

Wil jij graag een film laten maken of wil je graag advies over cinematografie óf videografie? Als flexibele freelance filmmaker uit Den Haag help ik je graag met jouw eigen productie! Neem gerust eens contact met mij op. Dan kijken we samen wat er allemaal mogelijk is.

Nog meer blogs

15-01-2024

Filmen in oorlogsgebied: deel 1

Op de valreep van 2023 ging ik samen met dierenrechtenorganisatie House of animals naar Oost-Oekraïne. We bezochten daar locaties waar sinds het begin... Lees verder
14-06-2022

Een documentaire over kunst en cultuur, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Kunst en cultuur is zoveel meer dan het eindresultaat zelf. De achterliggende ideeën, het maakproces en de bewonderaars van het werk zijn minstens net... Lees verder
23-09-2024

De kracht van scriptwriting voor videografen: een complete gids

Als videograaf weet je waarschijnlijk hoe belangrijk een goed script is voor het maken van een sterke video. Of je nu een documentaire, promotievideo ... Lees verder