Terug naar het overzicht

Videodrones in Nederland: Hoog filmen boven de lage landen

Vandaag gaan we dieper in op het ambacht van het vliegen met een videodrone. Dikke kans dat jij dit leest als opdrachtegever en je in wil lezen waar je aan moet denken als je een drone professional óf zelfs een heel team inhuurt. Deze tips zullen je helpen om een productie met drones te kunnen draaien. We bespreken daarbij zaken als het aantal mensen dat je nodig hebt  tot het kiezen van de juiste vlieglocatie. Vliegen en filmen met een drone doe je immers niet zomaar.

De populariteit van videodrones in Nederland

In de afgelopen jaren is de populariteit van videodrones enorm toegenomen. De creatieve mogelijkheden die drones bieden, worden steeds meer door videografen en luchtfotografieliefhebbers ontdekt. Een drone is een krachtige tool voor moderne videomakers, of het nu gaat om het vastleggen van adembenemende landschappen, het vastleggen van evenementen of gewoon het werpen van unieke perspectieven op specifieke onderwerpen.

De eenmansshow

Als een eenzame vogel in de lucht zweven klinkt misschien verleidelijk, maar zelfs de meest ervaren piloten hebben soms wat hulp nodig. Voor eenvoudige vluchten is één persoon voldoende, maar voor complexere shots en extra veiligheid kun je overwegen om een vlieg of filmpartner toe te voegen. Twee paar ogen en handen kunnen immers meer dan één.

Crew-Up voor creativiteit

Als je een echt cinematografisch meesterwerk wilt creëren, kun je overwegen om een volledige crew samen te stellen. Een piloot, een cameraman en iemand voor de regie kunnen ervoor zorgen dat je elke vlucht maximaal benut. Uiteindelijk is het niet anders als het draaien van een film, maar dan in de lucht!

De perfecte achtergrond

Elke goede film heeft een prachtige achtergrond nodig en jouw dronevideo is geen uitzondering. Kies locaties die visueel aantrekkelijk zijn en passen bij het verhaal dat je wilt vertellen. Of het nu de skyline van de stad is, weidse landschappen of juist intieme stadsgezichten. Jouw omgeving vormt het canvas voor jouw luchtkunstwerk.

 

 

Foto: © enginakyurt

580e56232f7660d98d9a471902e7f3a4a42e7b496d95517f1e.png
Vermijd vliegverboden

Voordat je opstijgt, zorg ervoor dat je op de hoogte bent van vliegverboden in de omgeving. No-fly zones, zoals rondom luchthavens of bepaalde natuurgebieden, moeten worden gerespecteerd. Niets verpest een vlucht meer dan juridische complicaties.

Hetzelfde geldt voor vliegen over verkeer en mensen. Natuurlijk zie je dit continue voorbijkomen in films, series en zelfs aftermovies van festivals. Toch mag dit niet zomaar en kan het je soms boetes opleveren die niet mals zijn. Hou hier dus rekening mee in je productie als opdrachtgever. Zelfs als de opnames al gemaakt zijn en verwerkt zijn in je eindproduct kan dit nog voor problemen zorgen. Zorg ervoor dat alles vooraf goed geregeld is.

Wees weerwijs

Wind, regen, en andere grillen van Moeder Natuur kunnen je dronevlucht beïnvloeden. Controleer altijd de weersomstandigheden voordat je opstijgt. Een beetje wind kan een drone uit balans brengen, terwijl regen niet alleen je elektronica kan beschadigen, maar ook je opnames kan ruïneren.

Een tip is om bepaalde blokken in je agenda te reserveren voor wanneer de productie plaats kan vinden. Je maakt dan een paar dagen voor de mogelijke datum de call of het door kan gaan.

Registratie van je drone

Het is verplicht om je drone in Nederland te registreren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Gebruikers die drones gebruiken voor recreatieve of professionele doeleinden kunnen deze registratie gebruiken. Om problemen met de autoriteiten te voorkomen, neem deze stappen voordat je je drone de lucht instuurt.

Waarschijnlijk ga je niet zelf vliegen en filmen, maar huur je een team in. Soms is het handiger om een deel van je klus uit te besteden. Het voordeel van het inhuren van een professional, of zelfs een heel team, is dat zij alle papieren, ervaringen en kennis al hebben. Scheelt jou weer gedoe.

Verzekering en aansprakelijkheid

Zelfs in de lucht kan er een ongeluk gebeuren. Als gevolg hiervan is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor je drone af te sluiten. Dit beschermt zowel jezelf als anderen tegen schade of ongelukken tijdens het vliegen.

Ken je omgeving

Voordat jij je drone in de lucht stuurt, of je drone professional de opdracht geeft, is het van cruciaal belang om je omgeving te begrijpen. Om ongelukken te voorkomen, identificeer mogelijke obstakels, zoals bomen, gebouwen of drukke wegen. Een goede voorbereiding is essentieel voor een veilige vlucht. Het toverwoord is dus locatie scouting.

Bescherm de privacy van andere mensen

Het maken van prachtige beelden van huizen en tuinen is leuk, maar privacy is belangrijk. Respecteer de privacy van anderen en vermijd filmen zonder toestemming. Bij het gebruik van drones moet je ook rekening houden met privacywetten.

Is een drone wel nodig?

Denk ook goed na of je wel een drone nodig hebt voor je klus. Soms kan je hele mooie beelden in de lucht maken met iets als een polecam. Dit kan je video ook een vlieggevoel geven en kan een hele hoop gedoe schelen. Kijk maar eens naar de video die ik gemaakt heb voor de opening van het nieuwe station van Den Haag Centraal.

Conclusie

Vliegen met een videodrone is als een dans door de lucht, en met de juiste tips kun jij de choreograaf zijn van jouw luchtvoorstelling. Of je alleen opdrachtegever bent, solo vliegt of juist werkt met een volledige crew, het draait allemaal om voorbereiding, locatiekeuze en beheersing van je idee. Wellicht beleg jij je hele klus juist bij een andere professional. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dus, bereid je voor op de vlucht van je leven en laat jouw verhaal zich ontvouwen in de lucht!

Evariste

Een paar jaar geleden heb ik een hele mooie klus mogen doen voor Rijkswaterstaat. Tijdens deze klus heb ik intensief samengewerkt met een team drone professionals. Laten we eerlijk zijn, het eindresultaat mag er best wel zijn.

Wil jij graag een film laten maken of wil je graag advies over gebruik van dronebeelden in je film? Als flexibele freelance filmmaker uit Den Haag help ik je graag met jouw eigen video, geschikt voor alle kanalen! Neem gerust eens contact met mij op. Dan kijken we samen wat er allemaal mogelijk is.

Nog meer blogs

23-09-2024

De kracht van scriptwriting voor videografen: een complete gids

Als videograaf weet je waarschijnlijk hoe belangrijk een goed script is voor het maken van een sterke video. Of je nu een documentaire, promotievideo ... Lees verder
07-10-2022

6 redenen waarom ondertiteling bij video zo belangrijk is

Bij het maken van een goede film of documentaire komt van alles om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan techniek en apparatuur, de locatie, het opnem... Lees verder
12-02-2024

AVG & Quit Claim Survival Guide voor Videografen in Nederland

Als videografen duiken we graag in de wereld van prachtige beelden, maar laten we niet vergeten dat er ook wat juridische hordes zijn waar we samen me... Lees verder