Terug naar het overzicht

Event moeten afzeggen of uitstellen? 3 effectieve manieren om je doelgroep vast te houden met video

Organiseer je evenementen? Dan staat je wereld sinds donderdag op z’n kop. De nieuwe coronamaatregelen raken ons allemaal. Zeker organisaties met een congres, training of ander evenement in de planning. Je hebt twee opties: afzeggen of uitstellen. Alleen hoe blijf je in verbinding met je publiek? En hoe hou je ze betrokken tot je event wél plaatsvindt? In deze blog lees je hoe je video effectief inzet in kritieke coronatijden.

Of je nu uitstelt of afzegt, een crisis als deze biedt ook kansen. Op de eerste plaats om duidelijk te communiceren met je klanten. Lukt het je om het gesprek met je doelgroep aan te gaan. Om waarde te leveren over het onderwerp waar je publiek zich voor inschreef, ondanks alle coronaperikelen. Dan maak je een blijvende positieve indruk.

Video is daar het perfecte middel voor. Hieronder vind je 3 manieren waarop je video kunt inzetten. En hoe je dit aanpakt als je geen ervaring hebt.
 

1. Maak contact met een persoonlijke videoboodschap

Vol spanning wacht je klant op jouw reactie. Hij voelt de bui al hangen. Gaat het evenement over 3 weken wel door? Daar is-ie dan, je onvermijdelijke mail die een einde moet maken aan de onzekerheid.

Hier doet zich een eenmalige kans aan. Want de indruk die je nu maakt, zegt veel over jou. Een persoonlijke videoboodschap is veruit de beste manier om contact te maken. Je laat zien dat je je klant serieus neemt. En hem de moeite waard vindt om tijd en energie in te steken.

Een videoboodschap neem je eenvoudig op met een smartphone of een kleine camera. Film in horizontale stand en let op deze 3 tips:
 

  • Zorg voor goede belichting. Buitenlicht werkt vaak het beste. 
  • Gebruik een externe microfoon. Zo ben je goed te verstaan. 
  • Let op de compositie. Je hoofd en bovenlijf zijn in beeld, de achtergrond is neutraal.
     

Een geslaagd voorbeeld van mijn trouwe klant zorgorganisatie Middin:
 

2. Deel kennis via een interview 

Komen mensen naar je event om kennis op te doen? Dan kun je met video toch waarde leveren als je event niet doorgaat. Neem bijvoorbeeld een interview af bij een van je sprekers. En deel deze als video met je publiek in een afgeschermde omgeving. Je kunt de opname aankleden met vormgeving of elementen uit een presentatie.

Hiervoor is het handig om een professional in te schakelen. Een interview moet in één keer goed of zo opgenomen worden zodat het gemonteerd kan worden zonder springers. Het monteren van de presentatie vergt ervaring. Ook kan een filmmaker adviseren over geluid, belichting en grafische mogelijkheden. En hoe je zoveel mogelijk mensen bereikt en interactie uitlokt.

Je kunt het interview opnemen en achteraf delen. Maar een interview leent zich ook goed voor een livestream. Kijkers kunnen dan vragen stellen die de interviewer aan de spreker voorlegt. Achteraf kun je de opname van het gesprek delen om ook andere klanten bij het onderwerp te betrekken.
 

3. Gebruik video om te netwerken

Bezoekers komen ook naar je evenement om te netwerken. Hiervoor is video een prima alternatief. Er zijn allerlei platforms die je kunt inzetten om je klanten met elkaar in contact te brengen. Om op een laagdrempelige manier verhalen te delen. Ervaringen uit te wisselen. Te vertellen over innovatie. Of om advies te vragen. Anderen uit het netwerk kunnen daarop reageren zodat interessante gesprekken tot stand komen. Dit alles kan via video en op veilige afstand. Geheel coronaproof dus.

De beste video’s kun je bundelen, uitlichten en delen met het netwerk. Zo kun je op een vrije manier toch mensen betrekken. En waarde leveren ondanks het uitstel of afstel van je evenement. 
 

Wanneer schakel je een professional in?

Iedereen heeft een prima camera in zijn broekzak. Zonder budget of technische kennis is er met je smartphone veel mogelijk. Wil je het professioneler aanpakken? Schakel dan de hulp in van een ervaren filmmaker.

Ik heb al vaker op afstand gewerkt aan filmprojecten. Bijvoorbeeld toen een collega opnames maakte in Miami en ik ze in Den Haag monteerde.
 

Sanne Vermaas

Bij mij is er van alles mogelijk. Om je een idee te geven, hieronder 3 vormen waarop we kunnen samenwerken:
 

  • Ik film je project, kan eventueel online interviewen en help je met de verspreiding van je video.
  • Ik help je met het bedenken van een creatief plan. Het filmen en verspreiden doe je geheel of gedeeltelijk zelf.
  • Collega-filmmaker Bart Buerman en ik helpen je met het opzetten van een livestream of videoplatform. We selecteren een platform dat past bij je situatie en wensen. En we verzorgen de filmtechniek.
     

Bieden we samen corona het hoofd?

Als ondernemer probeer ik te denken in kansen. En ik hoop dat jij dat ook doet. Deze blog is dan ook bedoeld om je te inspireren. Om je te laten zien dat je een positieve draai kunt geven aan de situatie. Ook als de maatregelen met de dag opgeschroefd worden.
 

Wil je graag met video aan de slag en zoek je daar hulp bij? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Ik denk graag met je mee over een creatieve manier om jouw doelgroep aan je te binden.

Nog meer blogs

11-12-2023

Videodrones in Nederland: Hoog filmen boven de lage landen

Vandaag gaan we dieper in op het ambacht van het vliegen met een videodrone. Dikke kans dat jij dit leest als opdrachtegever en je in wil lezen waar j... Lees verder
21-07-2021

Wat kost dat nou, een film laten maken?

Het is een veelgestelde vraag waar ik helaas geen simpel antwoord op heb. Een film laten maken is maatwerk. De keuzes die je maakt bepalen de uiteinde... Lees verder
10-11-2024

Essentiële audiotips voor filmmakers: hoe goeie audio je video véél professioneler maakt

Audio speelt een cruciale rol in het maken van een video die overtuigt en blijft hangen. Hoewel beginnende filmmakers soms geneigd zijn zich alleen op... Lees verder