Terug naar het overzicht

Een documentaire over kunst en cultuur, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Kunst en cultuur is zoveel meer dan het eindresultaat zelf. De achterliggende ideeën, het maakproces en de bewonderaars van het werk zijn minstens net zo belangrijk. Misschien zelfs wel belangrijker.

Hoe breng je al deze aspecten van een kunst- of cultuurproject in beeld en hoe breng je dit op de juiste manier onder de aandacht bij de doelgroep? Het antwoord op deze vraag is simpel: door deze aspecten vast te leggen in een documentaire over jouw kunst- of cultuurproject.

In deze blog vertel ik je wat de voordelen zijn van een documentaire bij kunst en cultuur en hoe dit er in de praktijk uit ziet.

De voordelen van een documentaire bij kunst en cultuur

Het is lastig om het gehele proces van een kunst- of cultuurproject tentoon te stellen. Film in de vorm van documentaire biedt in dit geval een absolute aanvulling op het eindresultaat. Belangrijk hierbij is wel dat de film zelf niet als kunstvorm wordt gezien en ook niet af mag leiden van het kunstwerk zelf.

Een documentaire bij kunst en cultuur dient dus als extra dimensie en dat heeft meerdere voordelen.

1. Breng het kunstproject van A tot Z in beeld

Met een documentaire kan het gehele kunstproject van A tot Z in beeld worden gebracht. Hoe ben je tot dit kunstproject gekomen en hoe zag het maakproces eruit? De ontwikkeling van een kunstwerk is vaak net zo bijzonder als het eindresultaat zelf. Met een documentaire wordt dit in beeld gebracht voor het grote publiek.

De unieke, waardevolle en bijzondere momenten die je tijdens de ontwikkeling van het kunstwerk meemaakt worden zichtbaar in de documentaire. Ook de kunstenaar of het team van ontwikkelaars en de beweegredenen achter het project kunnen met documentaire op een authentieke worden weergegeven.

2. Documentaire als aanvulling bij de tentoonstelling

Uiteraard kan de documentaire dienen als aanvulling bij de expositie zelf. Het maakproces kan tenslotte al een kunstwerk op zich zijn. Bovendien creëer je op deze manier meer waardering voor het project zelf. De unieke momenten die normaal gesproken niet zichtbaar zijn voor het publiek, worden zichtbaar met documentaire.

3. Creëer een diepere connectie met de doelgroep

Door het hele verhaal achter het kunstwerk te vertellen of het verhaal achter de kunstenaar zelf, creëer je een diepere connectie met de bewonderaars van het werk. Documentaire biedt hier dan ook een uitstekende mogelijkheid voor.

Een oprecht en authentiek verhaal over de achtergrond van het kunstwerk of de kunstenaar, op een manier die men anders niet had gezien. Deze beelden over de persoon of personen achter het project zelf, de werkwijze en motieven maken het totaalplaatje compleet.

4. Meerdere manieren om de documentaire te tonen, voor een groter bereik

De documentaire kan worden opgeleverd in verschillende videoformaten. Ook kunnen deze online worden geüpload en gedeeld op social mediakanalen. Dit is dan ook een groot voordeel van documentaire bij kunst en cultuur: het grote bereik.

In principe kan iedereen met internettoegang de documentaire bekijken, zo vaak als men zou willen. Daarbij kan een link naar de documentaire eenvoudig worden gedeeld middels bijvoorbeeld een QR-code bij de expositie of in het programmaboekje. Op deze manier kan de film ook later worden bekeken. 

5. Extra aandacht voor de expositie, trek meer bezoekers

Met het grote bereik van de documentaire kan tevens ook meer aandacht worden gewekt voor de expositie, waarmee ook meer bezoekers worden getrokken. Deel bijvoorbeeld stukjes van de documentaire via social media als teaser voor de expositie of voorstelling.

Een documentaire over kunst en cultuur, zo werkt het

Een documentaire over kunst en cultuur maak ik aan de hand van 6 stappen.

1. Bepalen van het doel en de doelgroep

De eerste stap is het bepalen van het doel van de documentaire samen met de doelgroep. Wat is het hoofddoel, zijn er ook nevendoelen en hoe wordt dit alles effectief bereikt? Het is belangrijk om de documentaire breed in te zetten voor maximaal bereik. Uiteraard help ik je hier graag bij.

2. Welke personages spelen een rol?

Bij een documentaire over een kunstproject is de kunstenaar meestal de hoofdpersonage. Daarbij kan het ook zeker interessant zijn om betrokkenen aan het woord te laten.

Indien de documentaire over een collectie gaat is de samensteller, curator of directeur meestal de belangrijkste personage. Welke personages een rol spelen en hoe deze rol eruit ziet bespreken we samen.

3. Script opstellen

Het script bij een documentaire over kunst en cultuur is flexibel en dient als een grove leidraad. Dit omdat tijdens een kunstproject altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren. Zo kan het voorkomen dat er vertraging is. Geen probleem, want dan stellen we de draaidag gewoon even uit.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat er juist iets bijzonders of belangrijks gebeurt. Ook dit nemen we uiteraard gewoon mee in de film. We leggen vooraf dus niet al te veel vast in het script, maar spelen in op de ontwikkeling van het project.

4. De opnames

De vierde stap bestaat uit het leukste gedeelte: de opnames. Hiervoor kom ik meestal als one-woman crew. Hierdoor ben ik flexibel, snel en kan ik hoge kwaliteit bieden. Uit ervaring weet ik dat flexibiliteit mooie, waardevolle momenten oplevert die niet mogelijk waren in een strakke planning.

Uiteraard is het ook mogelijk om met een klein team te komen. Dit is afhankelijk van de omstandigheden, het doel van de documentaire en natuurlijk het budget.

5. Montage van de documentaire

Bij de montage besteed ik veel aandacht aan de gewenste stijl en juiste sfeer. Muziek en kleurcorrectie spelen hierbij een belangrijke rol. Om de beste resultaten te krijgen werk ik soms samen met editor, voice-over of vormgever.

Daarnaast hou ik ook rekening over de brede inzetbaarheid van de documentaire. Bijvoorbeeld door versneden versies beschikbaar te stellen voor social media.

6. Opleveringen van de documentaire

De documentaire stel ik beschikbaar via een link of we bekijken deze samen. Hierbij vertel ik welke keuzes ik heb gemaakt in de montage en is er de mogelijk voor eventuele aanpassingen. Indien er zaken aangepast moeten worden verwerk ik dit in de definitieve versie, welke ik voor de afgesproken deadline oplever in het gewenste videoformaat. Uploaden op je online kanaal is natuurlijk ook mogelijk.

Een documentaire over kunst en cultuur

Wil jij ook graag een documentaire laten maken voor jouw kunst- of cultuurproject of heb je nog vragen? Als flexibele, freelance filmaker uit Den Haag help ik je graag met jouw documentaire over kunst en cultuur! Neem gerust eens contact met mij op. 

Nog meer blogs

22-03-2024

De Magie van Frame Rates

Vandaag gaan we het hebben over een van de magische elementen van de filmwereld: frame rates. Misschien heb je er al eens van gehoord, maar weet je ni... Lees verder
07-10-2022

6 redenen waarom ondertiteling bij video zo belangrijk is

Bij het maken van een goede film of documentaire komt van alles om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan techniek en apparatuur, de locatie, het opnem... Lees verder
21-07-2021

Wat kost dat nou, een film laten maken?

Het is een veelgestelde vraag waar ik helaas geen simpel antwoord op heb. Een film laten maken is maatwerk. De keuzes die je maakt bepalen de uiteinde... Lees verder